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January 8, 2020

Mary Kay Scucci, PhD, CPA
Managing Director
Securities Industry and Financial Markets Association
120 Broadway, 35th Floor
New York, NY 10271-0080

Re: Treatment of Certain Investment Companies and Investment Funds under
Note E 5) to Rule 15c3-3a

Dear Ms. Scucci,

In your letter dated January 8, 2020 on behalf of the Capital Steering Committee of the
Securities Industry and Financial Markets Association ("SIFMA"), you request that the staff of the
Division of Trading and Markets (the "Staffl') not recommend enforcement action to the Securities
and Exchange Commission (the "Commission") if abroker-dealer does not treat certain types of
investment funds and investment companies as being under common control for the purposes of
Note E(5) to Exhibit A of Rule 15c3-3 under the Securities Exchange Act of 1934 ("Exchange
AcY') notwithstanding that the entities shaze a common investment manager or have affiliated
investment managers.

Pursuant to the reserve formula of Exhibit A to Rule 15c3-3, abroker-dealer enters the
amount of debit balances in customers' cash and margin securities accounts on Line Item 10.
However, Note E(5) to Line Item 10 generally requires the broker-dealer to reduce debit balances
in margin accounts (other than omnibus accounts) by the amount by which any single customer's
debit balance exceeds 25% (to the extent such amount is greater than $50,000) of the broker-

dealer's tentative net capital (the "Note E(5) Reduction"). Note E(5) further provides that related

accounts (~, accounts under common control) will be deemed to be a single customer's account
for the purposes of Note E(5).

You state that the primary purpose of the Note E(5) Reduction is to protect customers' free

credit balances carried by abroker-dealer against fraudulent debit balances as well as the credit
risk axising from a large amount of debit balances relating to a single large customer. You also

argue that there is no indication that the Commission —when adopting the Note E(5) Reduction in

1985 —contemplated that investment funds or investment companies, with different beneficial

ownership, but that share a common investment manager or have affiliated investment managers
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would need to be treated as being under common control. ~ Therefore, you believe that, for the

purposes of the Note E(5)Reduction, abroker-dealer should not be required to treat an investment

fund or investment company as being under common control with another investment fund or

investment company notwithstanding that the entities share a common investment manager or have

affiliated investment managers. In particular, you argue that this treatment should be accorded to:

1. An investment company that is registered under the Investment Company Act of 1940

(" 1940 Act") that issues publicly-offered shares ("Publicly-offered Registered Investment

Company" or "Publicly-offered RIC");

2. A private investment fund that is not registered under the 1940 Act because it is excluded

from the definition of "investment company" by reason of Section 3(c)(1) or Section

3(c)(7) of the 1940 Act ("Private Investment Fund") or an investment company that is

registered under the 1940 Act that is privately offered without registration under the

Securities Act of 1933 (the "1933 Act") ("Privately-offered Registered Investment

Company" or "Privately-offered RIC"),Z and that (i) is not "narrowly held" as defined

herein, or (ii) has no ownership in common with one or more other Private Investment

Funds or other Privately-offered RICs that shares a common investment manager or has

affiliated investment managers.

In your request, you argue that for the purposes of this letter a Private Investment Fund or

Privately-offered RIC should not be deemed to be "narrowly held" if the fund or company has (i)

at least ten investors and (ii) no single investor has more than a 10%ownership interest in the fund

or company. You also request that the Commission permit abroker-dealer to rely on the

determination that a Private Investment Fund or Privately-offered RIC is not narrowly held for up

to twelve months. You argue that relying on a determination that was made within twelve months

would be consistent with Financial Industry Regulatory Authority, Inc. ("FINRA") Rules 5130

and 5131(b).3

In addition, you argue that a Private Investment Fund or Privately-offered RIC with a small

amount of debit balances should not be treated as being under common control with another

customer for the purposes of the Note E(5) Reduction even if the fund or company is narrowly

held or has ownership in common with one or more Private Investment Funds or Privately-offered

RICs. Based upon your letter and our understanding from conversations with members of the

SIFMA Capital Steering Committee, we understand that you believe this treatment would be

appropriate because the risk is low that a Private Investment Fund or Privately-offered RIC with a

small amount of debit balances would lead to the broker-dealer having debit balances that are

concentrated across a group of investment funds and/or investment companies under common

See Customer Protection Rule, Exchange Act Release No. 22499 (Oct. 3, 1985), 50 FR 41337 (Oct. 10,

1985) (adopting the Note E(5) Reduction).

Z You state that Privately-offered RICs are generally offered without registration under the 1933 Act in reliance

on the exemption in Section 4(a)(2) of the 1933 Act or in Rule 506 of Regulation D thereunder.

3 FINRA Rule 5130(b) provides that "[b]efore selling a new issue to any account, a member must in good faith

have obtained within the twelve months prior to such sale" an eligibility representation from a customer.
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control. You argue that the relatively high legal and administrative costs of setting up additional
Private Investment Funds or Privately-offered RICs to open accounts at a single broker-dealer
should discourage a Private Investment Fund or Privately-offered RIC from doing so to evade the
Note E(5) Reduction. You also represent that it would be a significant operational burden to
analyze whether every client that is a Private Investment Fund or Privately-offered RIC is narrowly
held and, if so, whether the investment fund or investment company is under common control with
other investment funds or investment companies 4 For these reasons, you argue that, if the amount
of the debit balances in one or more accounts of a single Private Investment Fund or single
Privately-offered RIC does not exceed 2.5% of the broker-dealer's tentative net capital, the
accounts) of the fund or company should not be required to be treated as being under common
controls You represent that this treatment would allow broker-dealers to focus their common
control analysis on larger clients, would ease operational burden, and would have a minimal effect,
if any, on the rationale for applying the Note E(5) Reduction.

Based on your representations and the reasons explained in your letter, the Staff will not
recommend enforcement action to the Commission if abroker-dealer, for the purposes of the Note
E(5) Reduction, does not treat the accounts) of aPublicly-offered RIC as being under common
control with the accounts) of one or more investment company or investment fund
notwithstanding that the entities share a common investment manager or have affiliated investment
managers.

In addition, the Staff will not recommend enforcement action to the Commission if a
broker-dealer, for the purposes of the Note E(5) Reduction, does not treat the accounts) of a
Private Investment Fund or Privately-offered RIC as being under common control with the
accounts) of one or more investment companies or investment funds notwithstanding that the
entities share a common investment manager or have affiliated investment managers if any of the
following conditions is met:

1. The aggregate amount of debit balances in the accounts) of the Private Investment
Ftmd or Privately-offered RIC does not exceed 2.5% of the broker-dealer's
tentative net capital; or

2. The Private Investment Fund or Privately-offered RIC is not narrowly held,b or;

' For example, you indicate that many large broker-dealers would be required to contact and analyze the
accounts of over 1,000 customers to make this determination.

5 2.5% of tentative net capital is 10% of the 25% of tentative net capital threshold in the Note E(5)
Reduction.

6 For the purposes of this letter, a Private Investment Fund or aPrivately-offered RIC will not be deemed to
be "narrowly held" if the broker-dealer has determined within the last 12 months that the fund or company
has at least ten investors and no single investor has more than a 10% ownership interest in the Private
Investment Fund or the Privately-offered RIC.
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If narrowly held, the Private Investment Fund or Privately-offered RIC does not
have ownership in common with any other Private Investment Fund or Privately-
offered RIC that shares a common investment manager or has affiliated investment
managers.$

This Staff position is based on the facts you have presented and the representations you

have made in your letter. Any different facts and circumstances from those set forth in this letter

may require a different response. This response, furthermore, expresses the Staff's position

regarding enforcement action only and does not purport to express any legal conclusions on the

question presented. The Staff expresses no view with respect to any other questions that the

activities discussed above may raise, including the applicability of any other federal ~r stale

laws, or rules of aself-regulatory organization. This position is subject to modification or

revocation at any time.

If you have any questions regarding this letter, please call me at (202) 551-5525 or Tom
McGowan at (202) 551-5521.

Sincerely,

r

Michael A. Macchiaroli
Associate Director
Division of Trading and Markets

cc: Yui Chan, Managing Director ROOR, FINRA
David M. Katz, Partner, Sidley Austin

For purposes of this letter, ownership in common will be deemed to occur whenever a Private Investment
Fund or Private Investment Company shares at least one investor in common with another Private
Investment Fund or Private Investment Company.

This no-action position addresses only the question of "common control," and does not address
other types of "related accounts," such as accounts subject to "cross guarantees," as those terms are used in
Note E(5) to Line Item 10. Moreover, the no-action position does not address the circumstance in which a

single account, even an account of aPublicly-offered RIC or of a Private Investment Fund or Privately-

offered RIC that is not narrowly held, exceeds the tentative net capital limit described in Note E(5) to Line
Item ] 0. In that circumstance, Note E(5) to Line Item 10 requires the broker-dealer to reduce the debit

balance in the single margin account by the amount by which it exceeds 25% of the broker-dealer's
tentative net capital.
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Invested in America

January 8, 2020
Mr. Michael A. Macchiaroli, Esq.
Associate Director
U.S. Securities and Exchange Commission
Division of Trading and Markets
100 F Street NE
Washington, D. C. 20549

Re: Concentrated Debit Analysis: Note E(5) and "common control" exceptions

Dear Mr. Macchiaroli:

The Capital Steering Committee of the Securities Industry and Financial Markets
Association (SIFMA)I respectfully requests that the staff of the U.S. Securities and
Exchange Commission (the "SEC") issue no action relief for certain investment
companies that are registered ("RICs") under the U.S. Investment Company Act of 1940
(the "1940 Act") and certain hedge funds that not registered under the 1940 Act, in each
case, meeting specific criteria from inclusion in "common control" for purposes of Note
E(5) set forth in Appendix A to Rule 15c3-3 under the U.S. Securities Exchange Act of
1934 (the "1934 Act") for the reasons set forth below.

Background

Note E(5) was adopted in October 19852and limits the amount of debit balance
that abroker-dealer (a "BD") can recognize in item 10 of the customer (and, also, the
PAB) reserve formula with respect to (i) a single customer's account (other than an
omnibus account), (ii) guaranteed accounts, (iii) accounts under "common control", and
(iv) other "related accounts." The primary purpose of Note E(5) is to protect customers'
free credit balances carried by a BD against fraudulent debits as well as the credit risk
arising from margin debits of a large customer. We understand that the SEC did not, as
adopted in 1985, contemplate that investment funds, with different beneficial ownership,

'SIFMA is the voice of the U.S. securities industry. We represent the broker-dealers, banks and asset
managers whose nearly 1 million employees provide access to the capital markets, raising over $2.5 trillion
for businesses and municipalities in the U.S., serving clients with over $18.5 trillion in assets and
managing more than $67 trillion in assets for individual and institutional clients including mutual funds
and retirement plans. SIFMA, with offices in New York and Washington, D.C., is the U.S. regional
member of the Global Financial Markets Association (GFMA). For more information,
visit http://www.sifina.org

z See Exchange Act Release No. 34-22499 (October 3, 1985).
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butthathave acommon managerorthathave affiliated managersthat are undercommon
control —either public or private funds,would be subjectto Note E(5).3

Request

With respect to what constitutes "common control" for the purposes of Note

E(5),we are requesting thatthe SECshould exclude RICs whose shares/interests issued
thereby are publicly offered(that is,whose shares/interests issued thereby are registered

under the U.S. Securities Act of 1933(the "1933 Act")), even ifsuch RICs have the

sameinvestment manager or have affiliated managers,as described above.

In addition,we believe thattheSECshould also exclude from"common control"

for the purposes of Note E(5) certain private investment (hedge) funds (that is,

investmentfunds that are not registered under the 1940 Act,but are excluded from the
definition of"investmentcompany"under the 1940 Actby reason ofSection 3(c)(1)or

Section 3(c)(7) thereunder) that are privately offered (each, a "Private Investment

Fund"),as well as RICs that are privately offered(each,a"Privately-offered RIC"),in

each case,whose shares/interests issued thereby are not registered under the 1933 Act4,

provided that such Private Investment Fund or Privately-offered RIC either (i) is not
"narrowly held",as defined below, (ii)has an item 10 debit under Appendix A to SEC

Rule 15c3-3 which does not exceed 10% ofthe limit imposed under Note E(5)(that is,
which doesnotexceed 2.5%ofthe BD'stentative netcapital ascomputed in accordance
with SEC Rule 15c3-1), or (iii) does not have ownership in common with any other
Private Investment Fund or Privately-offered RIC that shares a common investment
manager or has affiliated investment managers.

To the extent that any such Private Investment Fund or Privately-offered RIC is
notexcluded by (i)or, (ii)ofthe immediately preceding paragraph,then depending on

the particularfacts and circumstances which could be difficultto determine,such Private
Investment Fund or Privately-offered RIC could be deemed to be under "common
control"with another Private InvestmentFund or Privately-offered RIC withacommon

manager or affiliated managers.

Moreover, without the exclusion of Private Investment Funds or Yrivately-

offered RICs with"de minimis" debits under(iii) above(that is, debit balances which

do notexceed 10%ofthe limitimposed under Note E(5),or2.5%ofthe BD'stentative

net capital ascomputed underSEC Rule 15c3-1),BDswould have to reach outto a very
high numberofclients(for larger broker-dealersin excessofonethousand)to determine

3 

 

See,for example,foofiote8to the Commission's proposed release relating to,among other things,Note

E(5)— 1934 Act Release No.34-20655 —where the Commission stated that for purposes ofestablishing

control under Note E(5),"ownership of10% or more ofthe common stock ofthe relevant entity will be

deemed to be sufficient." The latter suggests that the Commission was contemplating control ofa non-

fimd corporate entity,and not an investmentfund.

° Private Investment Funds and Privately-offered RICs would generally be offered without registration

underthe 1933 Actin reliance on exemption in Section 4(a)(2)ofthe 1933 Act(for offerings ofsecurities

by an issuer not involving a public offering)and Rule 506 ofRegulation D thereunder.
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the details of their ownership structure because that information is currently not collected
by broker-dealers. This would create a significant operational burden to broker-dealers.
With the de minimus exception, however, broker-dealers would be able to focus on
larger funds for the determination of concentration (for larger broker-dealers, often less
than 5% of the funds), which would ease the operational burdens of complying with Note
E(5), but not undermine the SEC's goal of employing a concentration requirement for
large debit balances of any single fund because we expect that excluding the smaller
funds would have a minimal effect on the outcome of the analysis, if any effect at all. In
addition, we think that the legal and administrative costs of setting up any additional/new
fixnd would undermine the utility for a client to set up multiple funds at a single broker-
dealer for the purpose of circumventing concentration under Note E(5).

For these purposes, a Private Investment Fund or Privately-offered RIC would
not be deemed to be "narrowly held" (that is, would be not narrowly held) if the
applicable fund has at least 10 investors and no single investor has more than a 10%
ownership interest in the applicable fund.

We also respectfully request that the SEC permit a BD to rely on a determination
that a fund is not narrowly held for up to 12 months. Such an approach would be
consistent with the determination of "restricted person" investors in a private fund under
the "new issues" rules promulgated by the Financial Industry Regulatory AuthoriTy, Inc.
("FINRA"), in particular, FINRA Rules 5130 and 5131(b).5

Summary

We appreciate your consideration of this request. Thank you for this opportunity to
provide you with our concerns and request for relief. We would be pleased to discuss
our views or provide any addition information. Please contact me at 212-313-1331 if
you have any questions.

Regards,

Mary Kay Scucci, PhD, CPA
Managing Director
Securities Industry and Financial Markets Association

cc:
Brett Redfearn, Director, SEC Trading and Markets

5 See, for example, FINRA Rule 5130(b) which states that "[b]efore selling a new issue to any account, a
member must in good faith have obtain within the twelve months prior to such sale" an eligibility
representation from a customer.
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Thomas K. McGowan, Deputy Associate Director, SEC Trading and Markets
Randall Roy, Deputy Associate Director, SEC Trading and Markets
Ray Lombardo, Assistant Director, SEC Trading and Markets

Bill Wollman, Exec Vice President, Risk Oversight &Operational Regulation, FINRA
Kris Dailey, Vice President, Risk Oversight &Operational Regulation, FINRA

David M. Katz, Sidley Austin LLP
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